Safari in Zuid-Afrika

Safari in Zuid-Afrika

Zuid Afrika staat bekend om zijn prachtige natuur met veel ontzettend mooie dieren.  Jaar in jaar uit bezoeken toeristen vanuit de hele wereld Zuid Afrika om deze natuur en zijn dieren te bewonderen. Veel lodges (verblijven in het wild) en Safari tochten zijn de laatste jaren opgezet om de jaarlijkse toeristenstroom op te vangen en er zijn ontelbaar veel mogelijkheden om het wilde Afrika te bewonderen.

Safari

De perfecte manier om de wilde dieren en de natuur met eigen ogen te zien is door middel van een Safari tocht. Safari’s zijn er in alle soorten en maten en het is dan ook belangrijk om een goede gids in te schakelen bij een Safari tour verzorger die ervaring heeft en goed aangeschreven staat. Safari kan natuurlijk in een Jeep maar ook te voet. De grootte van de groep waarmee je op safari gaat varieert meestal per tour operator en de soort safari die je gaat doen.

Safari is oorspronkelijk ontstaan toen er nog veel werd gejaagd in Afrika aan het eind van de 19e eeuw. Later is er steeds meer aandacht gekomen voor de dieren die in de safari reserves leven en werden deze dieren en de natuur ook beschermd tegen de jacht.

De Grote 5

Safari parken in Zuid-Afrika worden meestal ook wel Game Reserves genoemd omdat er vroeger werd gejaagd op de wilde dieren in deze parken. De term ‘game’ wordt gebruikt omdat het van oorsprong gebieden zijn waar op wilde dieren werd gejaagd voor sport. Tegenwoordig zijn veel dieren beschermd in deze gebieden.  De grote 5 zijn de leeuw, de olifant, de buffel,  de luipaard en de neushoorn. Ze worden de grote vijf genoemd omdat ze de moeilijkste dieren waren om op te jagen. Tegenwoordig wordt de term de grote vijf vooral gebruikt bij het spotten tijdens een safari en omdat ze helaas steeds zeldzamer worden.

Nationale parken

Zuid Afrika telt vele nationale parken waar men op safari kunt gaan. Het bekendste park is het Kruger National Park dat een oppervlakte heeft van bijna 20.000 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer zo groot als de helft van de oppervlakte van Nederland. Het park ligt in het Noordoosten van Zuid Afrika en grenst aan Zimbabwe en Mozambique. In het park zijn haast alle bekende Afrikaanse diersoorten te vinden inclusief de grote 5. Sabi Sand en Mala Mala Game Reserve liggen tegen het Kruger park aan en zijn ook een van de beste reservaten om wilde dieren, waaronder de grote 5, te bezichtigen in Zuid-Afrika. Veel Game Reserves zoals het Kruger National Park hebben een eigen Eco-systeem maar sommige hebben ook een omheining zoals bijvoorbeeld het Phinda Game Reserve.

Wil jij stage lopen bij een game lodge of gewoon een keer op Safari? Kijk dan verder op onze website. Met een stage door GO Placements kun je de prachtige natuur in Zuid-Afrika met eigen ogen bewonderen!